top of page
thumbnail_large.png

Can Carbonell

Masía del Segle XIII

És la casa més antiga documentada de tot el terme. Un document conservat pel propietari té la data de 1251 i ja pertanyia a la família Carbonell, que s'ha mantingut fins als nostres dies. La casa va ser molt transformada en els inicis de segle XIX i fruit d'aquella reforma és el seu aspecte actual, encara que va ser restaurada el 1988. En l'actualitat està habilitada com a restaurant.

 

Can Carbonell és una masia de el terme de Sant Just Desvern a el marge dret gairebé a la capçalera de la riera de Pahissa o Vall de Sant Just. El document més antic guardat per l'actual propietari i escrit en llatí sobre pergamí està datat en 1251 i es pot considerar l'única casa documentada de Sant Just Desvern que des d'aquesta data fins al dia d'avui ha anat passant de pares a fills sense canviar de família ni de nom. Dins de la masia hi ha un restaurant de cuina típica catalana. L'edifici forma part de l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

 

L'any 1160 es documenta una casa en aquest lloc, però no és fins al 1304 que hi ha notícies de Can Carbonell. Aquesta casa és de les primeres documentades que han existit al poble de Sant Just Desvern i que d'aquestes primitives és de les que fins al dia d'avui han conservat el seu primer i únic nom. Dins de l'arxiu parroquial apareix citada en un document de l'17 de gener de l'1304 amb motiu d'una visita pastoral realitzada a la parròquia on apareix el nom de Mateu Carbonell.

 

A la fi de segle XIX es va construir l'actual cup de vi, construcció aquesta, que queda sense comunicació interior de la resta de la casa. Tota la casa consta de planta baixa amb l'espaiosa entrada voltant de la qual hi ha, d'esquerra a dreta, la cuina, l'escala d'accés a primer pis, l'entrada al celler i el celler, el habitació del forn i el menjador . Al primer pis hi ha l'estada de l'colon, que té una entrada totalment independent, i les habitacions al voltant de la sala. En una d'elles hi ha l'escala per pujar a les golfes les que només ocupen el vessant sud de la casa.

 

Com masia de secà, can Carbonell es va dedicar tota la vida als cultius més propis de les zones seques de Catalunya: els cereals, la vinya i l'olivera. A causa de l'orografia muntanyosa de la seva propietat dels cereals sempre van ocupar una extensió molt reduïda dedicant-se els terrenys més plans en el blat, l'ordi i la civada.

Actualment tenim el testimoni de quadres i corrals per entendre que sempre hi va haver guanyat. Cavalls per la tracció animal de les tasques de camp i altres bèsties com porcs, cabres i aviram per al consum propi i per a la venda.

thumbnail_large-3.png
thumbnail_large-6.png

Pertany a una de les famílies més antigues de la vila, la família Carbonell, l'únic cognom que sobreviu des del segle XIII. La línia successòria la van iniciar Arnau Carbonell i Ermessenda. Des 1304, la masia té el nom actual. En 1515 era propietat de Margarida Carbonell, hereva de la masia, i de Pere Carbonell, originari de Vallvidrera. Al segle XVI, per diferenciar-se de Can Carbonell de la plaça i dels Carbonell de la Creu s'afegia a el cognom el topònim "de la Muntanya". Joaquim Carbonell Vilagut va ser tres vegades regidor de l'Ajuntament, en 1869, en 1877 i en 1881.

 

El seu fill Joaquim Carbonell Modolell va construir, el 1894, una casa gran al carrer Bonavista i va traslladar allí la residència familiar i la vaqueria. Al segle XX, va ser alcalde en dues ocasions: els períodes 1912-1918 i 1923-1931. El seu nét va restaurar la masia i el 1985 la va convertir en un establiment de restauració.

thumbnail_large-2.png
thumbnail_large-4.png
bottom of page